Haavainen paksusuolitulehdus

Yleinen terveysongelma
1920-luvulla "koliitti" oli suosittu diagnoosi, joka annettiin epäspesifisti monenlaisten sairauksien yhteydessä. Tapausten määrä kasvoi 1980-luvulle asti, jonka jälkeen potilaiden määrä on näyttänyt vakiintuvan. Uusimpien raporttien mukaan haavaista paksusuolitulehdusta sairastavien potilaiden määrä on laskussa samaan aikaan, kun Crohnin tautia sairastavien potilaiden määrä kasvaa. Kaikkien IBD-potilaiden (haavainen paksusuolitulehdus + Crohnin tauti) määrä on lisääntymässä.

Perinnöllisyys ja ympäristö
On selvää, että haavaisen paksusuolitulehduksen ja Crohnin taudin syntyyn vaikuttavat monet eri tekijät. Ruotsissa, Tanskassa ja Isossa-Britanniassa kaksosille tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että noin 6 - 16 %:ssa tapauksista haavainen paksusuolitulehdus johtuu perinnöllisistä tekijöistä. Ympäristötekijöillä näyttää olevan haavaisen paksusuolitulehduksen synnyssä suurempi merkitys kuin geneettisellä taipumuksella. Kummallista kyllä, tupakointi näyttäisi ehkäisevän sairauden syntyä toisin kuin Crohnin taudissa. Aiemmin tupakoineilla näyttää kuitenkin olevan suurentunut riski sairastua haavaiseen paksusuolitulehdukseen. Koska tupakoinnin riskeistä on paljon näyttöä, tupakointia ei yleensä suositella haavaisen paksusuolitulehduksen hoidoksi. Nikotiinilaastareilla on todettu kohtalaista tehoa haavaisen paksusuolitulehduksen hoidossa.

Yllättävää kyllä, erikoisruokavalioiden ja haavaisen paksusuolitulehduksen tai Crohnin taudin riskin välillä ei ole todettu selvää yhteyttä. Puhdistettua sokeria, margariinia, leivinhiivaa ja kolajuomia pidetään kuitenkin todennäköisinä ympäristöön liittyvinä riskitekijöinä.

 

Haavainen paksusuolitulehdus

Kysymyksiä ja vastauksia