Kysy asiantuntijoilta - Haavainen paksusuolitulehdus

Suosittelemme, että noudatat lääkärisi suosituksia.
Ole hyvä ja keskustele toiveistasi ja huolistasi lääkärisi kanssa.Olen kuullut, että haavaista paksusuolitulehdusta sairastavien pitää käydä kerran vuodessa paksusuolen tähystyksessä.
– Tämä ei koske kaikkia potilaita - vain niitä, joiden koko paksusuoli on tulehtunut. Näille potilaille tehdään säännöllisesti paksusuolen tähystys suurentuneen paksusuolisyövän riskin takia. Tällaiset säännölliset tarkastukset ovat tavallisesti tarpeen vasta, kun sairaus on kestänyt yli 10 vuotta.

Kuinka todennäköistä on, että haavaista paksusuolitulehdusta sairastavalle pitää tehdä sykkyräsuoliavanne?
– Nykyään voidaan tehdä erilaisia kirurgisia toimenpiteitä pysyvän sykkyräsuoliavanteen sijaan. Potilaalle voidaan tehdä esimerkiksi ileorektaalinen anastomoosi, jossa peräsuoli säilytetään ja yhdistetään ohutsuoleen. Toisessa toimenpiteessä ohutsuolen osasta tehdään pieni pussi, joka kiinnitetään ompeleilla peräaukkoon. Kummankin toimenpiteen jälkeen potilas pystyy tyhjentämään suolensa normaalisti.

Voiko stressi aiheuttaa haavaisen paksusuolitulehduksen?
– Kuten monien muidenkin kroonisten sairauksien kohdalla, stressi voi hyvinkin pahentaa haavaisen paksusuolitulehduksen oireita. Stressi voi joskus johtaa jopa oireiden palaamiseen, mutta se ei todennäköisesti ole sairauden syy.

Lääkärini ei osaa sanoa, onko minulla Crohnin tauti vai haavainen paksusuolitulehdus. Onko näitä sairauksia vaikea erottaa toisistaan?
– Joissakin tapauksissa voi olla mahdotonta määrittää, onko kyseessä haavainen paksusuolitulehdus vai Crohnin tauti. Tämä koskee vain tapauksia, joissa ainoastaan paksusuoli on tulehtunut (aina haavaisessa paksusuolitulehduksessa ja 1/3:lla Crohnin tautia sairastavista potilaista). 10 %:ssa tapauksista, joissa paksusuoli on tulehtunut, ei voida päätellä, onko kyseessä haavainen paksusuolitulehdus vai Crohnin tauti. Tällöin puhutaan usein välimuotoisesta koliitista (indeterminate colitis).

Kun minulla 20 vuotta sitten ensimmäisen kerran todettiin suolistosairaus, lääkärini sanoi, että minulla on haavainen paksusuolitulehdus. Nyt hän kuitenkin sanoo, että minulla onkin Crohnin tauti. Voiko haavainen paksusuolitulehdus muuttua ajan mittaan Crohnin taudiksi?
– Joissakin tapauksissa on lähes mahdotonta erottaa, kummasta sairaudesta on kyse. Ajan mittaan tietoa karttuu kuitenkin lisää esimerkiksi paksusuolen tähystyksen avulla, ja tällöin sairaus halutaan ehkä määrittää uudelleen. Tätä ei pidä niinkään nähdä diagnoosin muuttamisena, vaan osoituksena siitä, miten vaikeaa oikean diagnoosin teko näissä tapauksissa on.